Italiensk litteraturafton tisdag 18 september 2018

 

Pia och Elisabet under presentationen

Pia Witt och Elisabet Larsson, båda bibliotekarier, hade lovat att berätta för oss om den italienska litteraturen. Och det gjorde de.  Pia började med att börja från början med  Vergilius och Horatius som var verksamma före Kristi födelse.  Det de skrev var mest grekiska texter översatta till latin. Så var det med det.

Först på medeltiden och runt Florens exploderade litteraturen samtidigt med andra konstriktningar. Vi har Dante, Boccaccio, Petrarca och många, många fler.  T.o.m. den store Lorenzo Medici var en stor poet.  Även da Vinci och Michelangelo skrev poesi. Storhetstiden sträcker sig  tom renässensen. Som kuriosa kan nämnas att Dorothy Sayers som skrev så mycket trhrillers är expert på den italienska medeltidslitteraturen.

Det blev ett vakuum i den italienska litteraturen och den franska får istället ett uppsving.

lite mellanmål

I början av 1800-talet utkom dock Manzoni med en mycket uppskattad kärleksroman – De trolovade.

Elisabet tog vid och berättade om den senare litteraturen. Och Pia fyllde på när hon blev ivrig. Vi kan inte gå förbi Lampedusas – Leoparden som det tog 25 år att skriva klart.  Författaren själv avled dock innan hans roman kom ut.  Vi fick också höra att den har filmats och att det har gjorts med ett bra resultat (kanske kan bli ett höstprogram) Eva-Lena har filmen.

Umberto Eco – Rosens namn (har också filmats)     Elena Ferrantes serie om väninnorna i Neapel. Dessa har utkommit i stora upplagor och har gjort segertåg över världen. Dario Fo måste ju också nämnas i detta sammanhang. Han fick nobelpriset i litteratur 1997.  Och om honom ska föreningen ha ett helt program den 3 december.

Vad jag kan nämna här är bara en bråkdel av det som vi fick veta av Pia och Elisabet som hade gjort ett gediget arbete med presentationen.

Eftersamlig för eget tipsande

Vi gjorde ett litet break för bensträckning och småtugg samt dryck.  Därefter gick vi tillbaka och började själva prata och tipsa varandra. Vilket också gav en del. Många författare har skrivit om Pompeji. Inte bara reseskildringar utan hela romaner. Som slutkläm tipsade Ulla om Robert Harris som skrivit en riktigt bra deckarhistoria om Pompeji. Ja nu är man så full av tips så det skulle kunna räcka i många år.  Det blir svårt att sovra och läsa sina anteckningar

Stort tack till Elisabet och Pia som förgyllde vår kväll

Nu ser vi fram emot Proseccoprovningen den 25 oktober

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.