Pizzans dag den 21 november / mån 21 novembr 2018

 

Flaggan är hissad

Detta var vi inte sena att haka på.  Av en händelse kom det till vår kännedom att i Italien firar man pizzan den 21 november.  Ungefär som vi har kanelbullens dag,  ostkakans dag, osv

Hur skulle vi fira detta.  Styrelsen slog sina kloka huvuden ihop och resultatet blev att vi fixar pizza och äter upp den på Ernst Rolfs-gården på Elsborg.  Det är ju en mysig lokal.

Men vilken pizza skulle vi välja?  Alla skulle få samma för enkelhetens skull.  Vissa av oss kan mer än andra om pizza så det blev den ursprungliga. Napolitana, som egentligen är detsamma som Margherita.  Så även den biten föll snabbt på plats.

Vi samlades på Ernst Rolf-gården och minglet tog sin början.  Vi gjorde en kort presentation om oss själva med namn och varför vi ville vara med i föreningen.  Svaret var en viss kärlek för Italien.

bildbevis på mysig kväll

Marianne kom med pizzorna kl 18.30. Vi ville ju ha maten så varm som möjligt. Mycket och tungt att bära så dotterdottern fick rycka in och hjälpa till.

Ömsom vin och ömsom vatten serverades. Precis som livet självt.

Lite härlig italiensk musik i bakgrunden men jag tror inte att den hördes så mycket eftersom sorlet var påtagligt, som det ska vara.

Monica hade gjort en sammanställning om pizzans historia. Men denna afton fick hon plötsligt rycka ut för barnbarnens skull så Ingegerd fick ta över.

Interiörbild

Ja det är många som vill ta åt sig äran för den första pizzan. Pizzan är, så mycket kan vi konstatera, gammal, väldigt gammal.  Bröd har ju bakats i alla tider men vad vi lägger på brödet är lite varierande. Flambuchen i Tyskland hävdar med bestämdhet att pizzan härstammar därifrån. På 1600-talet slog skördarna fel och mjölet fick en sämre kvalitet vid bakningen.  Lite ingredienser ovanpå och vips… Men vi håller en peng på Italien.

Pizzans framfart i Sverige fick vi också ta del av.  På 1960-talet behövde industrin arbetskraft och den fanns att få i Italien.  Och italienarna måste ju ha pizza.  Lite motstånd i början men när det väl tog fart så blev farten rejäl.  Idag har vi över 3000 pizzerior i Sverige.  Ja det finns minst en pizza i varje liten by och samhälle.

Det här programmet blev lite spontant och vi hade mycket trevligt tillsammans.          Molto bene.

Nu ser vi fram mot Dario Fo den 3 december

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.