En kväll med Marcus Birro torsdag 21 mars 2019

Det blir inte lätt att fånga den stämning som vi upplevde denna kväll i Kvarnportens aula på Kvarnberget, vilken fungerade alldeles utmärkt.

Marcus i berättartagen

Han presenterade sig kortfattat. Alla hans intressen: skriva, debattera, spela i rockband, vara med i TV etc…  Allt detta har han fått uppleva. Född i Sverige med italiensk pappa och svensk mamma.  Det var SKF som behövde rekorderligt folk och var nere i Italien och värvade. Fadern nappade på värvningen och kom till Sverige.  Inför sina kompisar i Italien föreställde han sig hur han skulle flirta med alla blonda blåögda svenskor och njuta. Rondo var det stora dansstället på denna tiden i Göteborg så dit gick även pappa Birro och naturligtvis föll han för en svenska.  Men hon var brunögd och brunett. Så kan det gå!  När han drog till Sverige skickade farmor med en stor och otymplig radioapparat, så att sonen i alla fall skulle kunna lyssna på italiensk musik. Helt underbart.

Han berättade om Italien av idag.  Vilka spänningar som finns mellan de olika regionerna. Ett splittrat land. Bl. a bestämdes i en region att nu skulle alla ha bilbälte på sig.  Detta i sin tur renderade till att ett kreativt T-shirt-företag började tillverka t-shirts med ett bilbälte invävt på tvärsen. Såg helt realistiskt ut.

Naturligtvis kom vi in på fotbollen. En sport som han älskar! Berättade detaljerat och på ett humoristiskt vis om glädje och besvikelse i Italienska landslaget.  Hur man vunnit VM och hur man förlorat VM.  Straffläggning efter speltidens slut har många gånger varit avgörande. Han redogjorde  för skillnaderna mellan fotbollen i Italien och Sverige samt att damfotbollen i Italien börjar också få lite grepp. Men tyvärr är det där som här liten publik.

Han berättade om sitt liv när han gjorde allt.  När han var med i radio Karlavagnen, TV På spåret. (som han vann). Politik, föreslagen som partiledare för Kristdemokraterna.  Han skrev i Expressen på ledarsidorna, på sportsidorna mm. Han debatterade. Han talade med folk, med alla för att få vinklingar och olika syn på saker och ting. Debattglad som han är vill han höra allas åsikter.     Skrev, sade och gjorde sådant som inte var politiskt korrekt och åkte ut i kylan. Stred för sin rätt att få säga sin mening men förgäves.

Han har numera accepterat sin situation. Stukad men inte slagen. Fotbollen har tagit över mycket av hans liv. Där han driver poddar om både italiensk fotboll och allsvensk fotboll.  På det personliga planet har han det bra. Har lärt sig välja bort en hel del. Men det bor fortfarande en krigare i hans själ, men han väljer sina strider.

Detta är endast brottstycken från vad vi fick ta del av.  Mycket allvar och mycket humor.  Skrattsalvorna ekade i aulan på Kvarnberget. Det blev också  en frågestund.  Vi som var där fick mycket att fundera över och att glädjas åt. Jag önskar att fler kunde få ta del av det han har att säga.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.