Vinprovningen den 22 mars 2022

 

Äntligen kunde vi genomföra den efterlängtade vinprovningen.  Trettiofem vinsugna medlemmar var vi som höll till i restaurangskolan Ecoles  lokaler där biträdande rektor Elisabeth Noremo var en klippa som verkligen hjälpte oss med förberedelser och efterarbete. Otroligt tacksamma ser vi fram emot fortsatt samarbete.Vår eminente vinguide Matts Björke var återigen på plats, denna gång för att lotsa oss igenom fyra italienska,  prisvärda röda viner med ursprung från olika regioner  i Italien och med olika druvor som bas.

det vinnande vinet

Matts har enormt mycket erfarenhet av viner eftersom han har varit chef för systembolaget i Hedemora, Säter och Falun. Han berättade för oss om sin mycket personliga service, till såväl liten som stor, som gjorde honom känd och eftertraktad i hela regionen. Någon privatperson fick t. o. m. en egen hylla på systembolaget där han kunde hämta sina viner. Matts kan fortfarande numren på de flesta viner som finns på systemet.

De fyra vinerna vi provade var Coppertino Riserva ( Apulien) , Grand Maestro Apassimento (Apulien/Venetien), Giribaldi GM Alma Barbera  (Piemonte) och  Biscardo Neropasso( Venetien).Vi kollade färg, vi luktade och vi smakade med full koncentration. Det  blev mycket trevligt sorl vid borden när vi försökte komma fram till vilket vin vi trodde fanns i vilket glas.

Favoritvinet för kvällen blev Neropasso även om smakerna så klart var delade.

Efter själva provningen drack vi ur och fyllde på igen och avnjöt lite italiensk antipasti och hade det allmänt trevligt innan vi så småningom lullade hem i mörkret.

Vi tackade Ecole med en chokladask  ( som det tyvärr stod ” merci” och inte ”Grazie”) på och Mats med en vårbukett

Text och bild: Monica Borg

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.