Italienska tablåer onsdag 23 november 2022

Fullsatt

Vårt program med Musikkonservatoriet och dess sångelever under ledning av Ingela Ekström bjöd på ett gediget och väl inarbetat program. Ett program där hon i samråd med sina elever grävt i den rika italienska operavärldens skattkammare.

Från 1583-1924, från Frescoboldi till Puccini

skönsjungande elever

Ingela hade lagt programmet så det följde tidens och operans utveckling.  Samtidigt berättade hon kortfattat vad som återspeglade just den tidens anda.

Vi fick bl a lyssna till tre arior ur Mozarts opera ”Cosi van tutte” (De allra flesta operor skrevs på italienska vid denna tid).  Det är en opera som börjar med mycken glädje och komik men slutar i ett svidande dubbelt svek. Två manliga vänner skall testa sina fästmörs trofasthet. Börjar med att berätta för sina fästmör att de skall ut i kriget med omedelbar uppställning. Därefter klär de ut sig till rika albaner och börjar en våldsam kurtis mot de båda systrarna, deras fästmör. Första arian sjunger Guglielmo om sina fantastiska företräden, från ögonen er till fötterna. Andra arian gör Guglielmo ytterligare en framstöt mot Dorabella som faller.  Fiordiligi står emot Ferrandos attacker lite längre men till slut faller även hon vilket vi upplever i tredje arian. Tragiken består i att systrarna inte faller för sin egna fästmän utan för systerns.

Vi njöt av fantastiska framföranden. Ingela stöttade fint sina elever både på cembalo och flygel.

paus med äpplen och apelsindrick

Eleverna (Emely, Henrik, Magda, Maja, Molly, Petronella och Timmy)  inte bara sjöng utan agerade också med den äran. Anita Sold har länge varit på Musikkonservatoriet och arbetat med operaelever. Denna roll har numera övergått till Maria Keohane som just denna kväll hade repetitioner för en adventskonsert Storkyrkan i Stockholm.

Så ska det låta!!

 

 

Det var tredje gången vi hade glädjen att få vara på Musikkonservatoriet med våra program.  Den som vill kan gå in på vår hemsida och läsa om föregående programpunkter,  www.italiafalun.se.  Se fliken ”återblick” datum 2017 4/10 Maria Keohane/Anita Agnas och 2018 17/4 Den italienska cembalon

Som avslutning tackade Monica för en fin kväll med en chokladask samt informerade om kommande program inför nästa år.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.