Orgelkonsert med italiensk musik i Husby kyrka fredag 22 maj

Här har delar av gruppen samlats för en lite historik runt bygden och kyrkan

Här har delar av gruppen samlats för en lite historik runt bygden och kyrkan

Vi samlades på Tiskens parkering en iskall vårkväll.  Regndropparna sipprade ner och vinden ven om öronen.  Men vi visste att vi skulle få vår belöning när vi kom till Husby kyrka och den italienska musiken som var utlovad med Enzo Grifone vid orglarna.

Två bilar gick fullastade från Falun och en bil slöt upp vid ankomsten. Vi var där en timme innan konserten för att få se på

En mässhake från 1749 som numera ligger ner

En mässhake från 1749 som numera ligger ner

församlingens dyrgripar i kyrkliga textilier. Vi blev väl mottagna av kyrkoherde Gunnel Wigg-Bergquist, kyrkvärdarna Ingrid Hasselberg och Bengt-Olof ”Lollo” Hedlund..   Två grupper fick göras då utrymmet för textilierna har begränsat utrymme.  Ena gruppen gick upp för trappan till textilierna och andra gruppen stannade kvar för en smörgås och kaffe samt en liten genomgång av Husby kyrkas historia. Husby har varit en rik församling och det ser man när man stiger in i

Här är vi samlade och beundrar en antipod

Här är vi samlade och beundrar en antipod

”katedralen” som kyrkoherden kallade kyrkan. I samband med renovering av kyrkan 1991 ”återupptäcktes” textilierna.  Dessa måste ju räddas och folk från Riksantikvarieämbetet kopplades in.  Nu fick varje persedel sin egen låda och sådana gamla textilier måste ligga, absolut inte hänga vilket de hade gjort innan.  En snickare i bygden engagerades och byggde en måttbeställd möbel för dyrgriparna. Temperatur och luftfuktighet måste också vara den rätta. Textilierna är inte renoverade utan endast

En mycket gammal altarkudde

En mycket gammal bokkudde

konserverade och mögelbehandlade. Ett unikt tillfälle för oss att få del av och detta uppkattades också mycket av deltagarna

 

Kl 19.00 började så konserten.  Den hade Enzo anpassat för oss med att endast spela italienska musik. Vi kände oss priviligierade. Enzo presenterade musikvalet och berättade om tonsättarna och deras verk och varför han hade valt just dessa.

 

Vi fick höra

Antonio Vivaldi   Concerto rv 275

Marco Enrico Bossi    Piece Héroique op. 128

Giacomo Puccini    Scherzo Adagietto

Ulisse Matthey   Toccata I H-moll

Crescenzo Grifone, orgel

.

Kyrkointeriör

Kyrkointeriör

Vi var inte ensamma i kyrkan utan det var en konsert öppen för hela församlingen vilket gjorde att kyrkan var välbesökt.  Men vid en sådan konsert som vi fick uppleva är det skönt att dela med så många som möjligt.  Mellan Vivaldi och Bossi, när Enzo bytte orgel, deklamerade kyrkoherden en dikt av Tranströmer.  En av hans mest uppskattade dikter ”Romanska bågar”.  En dikt som väl smälte in i stämningen.

Vi fick uppleva skön musik i vacker kyrka

Enzo

Enzo

Efter konserten fick vi tillfälle att krama om honom och tacka så mycket.

Att Enzo är en tillgång för bygden förstod vi av församlingsmedlemmarna som vi pratade med efter konserten och hans engagemang även för körsången är uppskattad. Vi förstod så väl att dom ville ha honom kvar. Han har haft tjänsten i tre år så han börjar etablera sig får man hoppas

Tjänsten innefattar tre församlingar som han alternerar mellan. Det är Långshyttan, Stjärnsund och Husby.

 

 

Ett stort tack Enzo som gjorde det möjligt, till kyrkoherde och kyrkvärdar som tog så väl emot oss och inte minst till vår egen Ulrika som initierat till denna underbara vårkväll

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.