
På plats blev vi mycket väl mottagna av den nye ambassadören Michele Pala och några av hans medarbetare.
Klockan 07:15 gav vi oss (40 stycken) iväg med Hanssons buss från Tiskenparkeringen mot Stockholm. Vid vårt första stopp på Italienska ambassaden på Djurgården välkomnades vi av den nye ambassadören Michele Pala. Han visade bilder och berättade lite för oss om ambassaden och dess arbete.
Byggnaden är ritad i jugendstil av falubördige arkitekten och formgivaren Ferdinand Boberg (1860 – 1946) och uppfördes på uppdrag av Prins Wilhelm (son till Gustav V). Sedan 1926 är Italienska ambassaden ägare av Oakhills residens.
Representationsvåningen ligger på bottenvåningen och öppnar sig från foajen söderut med stora fönsterpartier mot havet.
Efter Sveriges inträde i NATO har kontakten mellan Italiens och Sveriges regeringar förstärkts. Svensk militär har till exempel träningar i Italien nu. 20 000 italienare är registrerade medborgare i Sverige.
15 personer arbetar på ambassaden och hjälper italienare med anpassningar till det svenska samhället och svenskar med studiemöjligheter, arbetsmöjligheter, business, husköp med mera i Italien. Ambassaden öppnar också för samarbete och utbyte av erfarenheter mellan de båda länderna inom olika områden som kultur, vetenskap, rymdforskning, sjukvård, teknologi och ekonomi med mera.
Ambassaden ordnar också event där företag får träffas och utbyta erfarenheter och samarbeta.
Nu började magarna kurra och som tur var hade Eva Peras (dagens reseguide) bokat lunch på restaurang ”450 gradi”. Som av en händelse hade vår lunchvärd Jesper Blomqvist (före detta fotbollsproffs) nyligen varit på ambassaden och samordnat med andra italienska restaurangägare om någon italiensk vecka som skulle genomföras.
Med välfyllda magar styrde vi kosan mot Millesgården (med museum, skulpturpark, antiksamling, konsthall och restaurang).
Carl Milles byggde Millesgården under de första femtio åren av 1900-talet.
Han inspirerades av Italien där antiken soch renässansens villor samt de italienska piazzorna gav impulser. Gården består av flera terasser med många hus, fontäner, skulpturer, kolonner, mura och trappor. Ursprungliga tallar och björkar fick stå kvar.
Nedre terassen är den som är mest inspirerad av en italiensk piazza med fontänskulpturer, staty av Romolus och Remus som diar en varhona, Poseidon och svävande skulpturer på höga pelare.
Hustrun Olga har också en egen liten terass med ankytning till hennes hemland, Österrike. På den övre terassen ligger den stora huvudbyggnaden som var makarna Carl och Olgas hem och arbetsplats (Olga var konstnär). Efter besök i Pompeji förvandlade de sin veranda till en elegantitalienskinspirerad matsal.
De lade golvmosaiken själva, en komposition i svar och vit marmor. Milles verk finns spridda över hela världen men finns också samlade på Millesgården. 1936 skänkte Carl och Olga gården till svenska folket (Stiftelsen Carl och Olga Milles Lidingöhem). Båda makarna är begravda på Millesgården. Efter en trygg bussfärd var vi tillbaka i Falun, fulla av härliga intryck, 19:40.