Opera med festlig inramning måndag 17 november

Operasalongen står färdig för att ta emot gästerna

Operasalongen står färdig för att ta emot gästerna

Vi var 15 stycken som hade mött upp denna härliga måndagskväll för att njuta av
”Barberaren i Sevilla” av Rossini.
Vi hade en inspelning från Metropolitan i New York med bl a vår egen Peter Mattei som Figaro

En ögonblicksbild ur operan

En ögonblicksbild ur operan

Operan föddes ju i Italien och italienska var länge det enda språk man skrev opera på.
I början av 1800-talet exloderade intresset för opera och varenda liten stad i Italien skulle absolut ha ett eget operahus. Rossini var en av dessa operakompositörer som skriv över 100 operor
Den sångstil som då också blev i ropet var ”Bel canto”. Sångarna kunde improvisera och drilla ut i kaskader av sång. Det blev sedermera omodernt men Maria Callas återinförde detta sångsätt. Den mänskliga rösten är enligt mitt tycke det absolut vackraste instrumentet.

Opera är ju ett allkonstverk där sång, skådespel, kroppsspråk, gester etc. måste sitta perfekt. Det är stora krav på operasångare idag. Men när det sitter är det oslagbart.
Beaumarchaise har skrivit detta skådespel som sedan blev till två operor. Mozart tog den senare delen av skådespelet och gjorde ”Figaros bröllop”. Medan Rossini tog den första delen till ”Barberaren i Sevilla”. Men denna skrevs alltså senare.
Historikerna påstår också att bl a detta skådespel inspirerade till franska revolutionen.

Här njuter vi av den lekamliga spisen

Här njuter vi av den lekamliga spisen

Men det var inte bara andlig spis vi fick denna underbara afton. I Pausen fick vi både dryck och småtugg. Allt serverat på vackra dukar med levande ljus.

Vissa hemmagjorda tugg blev extra uppskattade och här kommer utlovade recept.

Salta brädor:
Man tager mjuka tunnbröd. Delar dessa i lämpliga ”brädor” penslar med olivolja på båda sidor och strör örtsalt eller valfri krydda på en sida. In i ugnen, 175 grader i 7 minuter.

Oststänger:
150 gram rumsvarmt smör, 150 gram riven ost (denna gång tog jag prästost) 3,5 dl vetemjöl
Blanda ordentligt till hanterlig deg, rulla ut och skapa din egen form. Grädda i ugnen 200-225 grader i 7-8 minuter. Vill man kan man pensla med äggula innan gräddningen.

En deltagare sammanfattande kvällen med dessa ord
– Att man kan ha så trevligt en grå måndagskväll i Falun

              

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.