Opera: Puccinis Torsca 6 deember 2016

Gödande hat glödande kärlek

Gödande hat – Glödande kärlek Raina Kabaivanska och Placido Domingo

Det blev stor dramatik både på och utanför scenen.  På scenen bestod av en bild på en skärm.  Och utanför scenen bestod av en massa sladdar och lådor och ploppar och tåtar och stickkontakter och  mera sladdar och grejer som skall fogas samman och blinka i olika färger. Och kopplas ihop.  Allt var rätt gjort. Det var båda herrarna rörande eniga om. Men det ville sig inte. Spänningen var olidlig.  Medan vissa herrar slog sina kloka huvuden ihop började undertecknad med introduktionen och se precis i rätt ögonblick startade föreställningen. Någon gjorde en omstart och vips var lyckan total och spelet kunde börja.
Vi var ca 20 som hade lockats av denna programpunkt.  Och den gav vad den lovade. Tosca är ju en av de mest spelade operorna i världen.  Återkommer ständigt på alla scener. Ett säkert kort.  Den inspelning vi njöt av under gårdagskvällen  är en filmatisering som utspelar sig i autentisk miljö. Rom anno 1800. Inspelad 1976. Det är en ung Placido vi får höra och se. Första scen: Kyrkan Sant´Andrea della Valle.  Andra scenen: Palazzo Farnese (för övrigt det palats som vår drottning Kristina fick sig tilldelat när hon kom stormande in i Rom med hela sin stab).  Tredje scenen Castel sant´ Angelo.
I de stora rollerna kunde vi höra och se. Floria Tosca – Raina Kabaivanska.  Mario Cavadarossi – Placido Domingo och som Scarpia – Sherill Milnes. Den finns på You Tube.  Kvaliteten blir lite sämre men det funkar. Men det är ju roligare att se den tillsammans med andra.  Denna inspelning är av många ansedd som den bästa Tosca någonsin.  Och av de som jag har sett är den absolut bäst. Jag tror att alla var tagna av både sång, musik, agerande.  Själva storyn är ju också vådligt spännande.  En riktig nagelbitare.

Vi gjorde ett ”break” mellan första och andra akten för lite förfriskningar

Detta var sista programpunkten för i år men vi har kommit ganska långt med vårens program. Ni blir uppdaterade vartefter.  Programmet står också på hemsidan efter hand som det blir klart. Kolla där

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.