Föredrag om Caravaggio med bonus den 17 november 2016

Christina med fotoobjekt. Druvorna frestar

Christina med fotoobjekt. Druvorna frestar

Caravaggio (1570-1610) presenterad av Christina Lid

C var en italiensk barockmålare av stor dignitet. Om honom berättade Christina samtidigt som hon visade målningar av hans verk. C var till sin karaktär både våldsam och grälsjuk. Och som Kerstin sa ”Idag skulle han säkert ha stämplats med någon bokstavskombination”. Men hans skicklighet som målare kan ingen ta ifrån honom.  På den tiden sågs målare inte som konstnärer utan mer som hantverkare. Därför är C´s verk sällan signerade.

Vi peppar varann

Vi peppar varann

Vid moderns död, vid 20 års ålder, sökte han sig till Rom. Där hankade han sig fram på ströjobb.  Det var vid denna tid stor politisk oro runt hela Europa.  Katoliker och protestanter stred utan pardon mot varandra. Detta gjorde att de som önskade konst på väggarna inte villa ha redligösa motiv utan stilleben. Det blev en hel del ynglingar med trånande blickar och fruktfat. Och dessa var vackra och spännande och dramatiska. Tavlor som man inte passerade med en

förströdd blick. C:s målningar var oerhört detaljrika. Ljuset som är så viktigt för en målning kunde i C:s målningar komma från både det ena och det andra hållet. Hans rebelliska själ kanske gjorde sig gällande.  Vad som också är betecknande för hans målningar är den nästan alltid mörka/svarta bakgrunden.  Allt för att motivet skall tala och betraktaren inte skall bli distraherad av någon vacker natur från ett fönster bakom det egentliga motivet.

Här har Chrisina G draperat sig blomster och girlander för en Caravaggioselfie

Här har Chrisina G draperat sig blomster och girlander för en Caravaggioselfie

Hans oerhörda skicklighet gjorde att han aldrig behövde göra någon förstudie utan han attackerade duken direkt med sina färger. Han fick fram realismen på ett fantastiskt sätt.  C ville heller aldrig använda sig av yrkesmodeller utan valde folket från gatan. Vid ett tillfälle använde han sig av en prostituerad som man plockat upp ur floden. Kvinnan var då död. Men den målningen blev lite för stark för beställaren som avbeställde konstverket. Realismen har sina gränser. Så småningom kom han på grön kvist och påven/påvarna beställde verk av honom.  Allt hade kunnat sluta lyckligt men hans temperament gjorde sig gällande.

Vid ett gräl angående en spelskuld blev det våldsamt slagsmål som slutade med att C dödade en man.  Han flydde då till Neapel. Mer bråk och flykt till Malta, mer bråk och flykt tillbaka till Neapel. Sin skicklighet kunde han inte fly från vilket gjorde att han kunde försörja sig bra hela vägen. Han ville bli benådad av påven och det blev han men tyvärr försent.

Adde prövar lila

Adde prövar lila

Benådningen nådde honom tre dagar efter hans död. Under denna flyktens tid fick han alltid beställningar på tavlor och på det viset höll han sig flytande. I början på 1900-talet upplevde hans målningar en renässans. Och hans storhet kan idag ingen förneka.

Dags för paus. Nu fick vi övergå från det andliga till det lekamliga och det var inte dåligt det heller. Nu vankades det småtugg som Monica B fixat. Jättegott.  Drycker av både ädla och mindre ädla sorter.  Nu skulle vi själva måla det som vi upplevt.

Christina hade verkligen gjort det ordentligt.  Här fanns för alla att skapa.  Måla akvarell på fri hand.  Måla med akvafrellfärgpennor på förtryckta motiv. Från Caravaggios målningar förstås. Skapa egna målningar där man själv var motivet.  En uppsjö av föremål som var kopplade till Caravaggio.

den ofullbordade. Satsar på mörka bakgrunden

den ofullbordade. Satsar på mörka bakgrunden

En svart bakgrund och vips hade man tagit en selfie med Caravaggiostuk. Blyertspennor för den som bara ville teckna fanns också. Vinglasen hade vi naturligtvis med oss in i skapandet.  Så för dem som målade akvarell gällde det att inte stoppa penseln i vinet och dricka ur vattenfärgsglaset.  Vi hade roligt. Skapade själva och gick runt och tittade på andras alster.  Ja de elever som har Christina till bildlärare är lyckligt lottade.

slinganplingar

En fin avslutning på referatet

Vi tackar Christina Lid varmt för det arbete hon lagt ner. En lyckad kväll som var både givande och rolig.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.