Besök i Katolska kyrkan, Falun den 20 oktober 2016

Kyrkans framsida

Kyrkans framsida

Vi var över 20 stycken som besökte Katolska kyrkan i Falun. Kyrkoherden Bartazar Sibana tog emot och hälsade oss välkomna.  Det är en mycket vacker kyrka i lite dova färger. Det spred sig ett lugn innanför dessa dörrar. Utsmyckningen var sparsam och smakfull. Lite ödmjuk i sin framtoning. Inte som ofta är med mycket guld och krusiduller. Vi fick se en film om katolska kyrkan, dess seder och bruk.  När man träder in i en katolsk kyrka så börjar man med vigvatten och korstecknet.

Förlåtelsen och offret är centralt inom den katolska läran.  Det är inte så mycket som skiljer  den protestanstiska kyrkan från den katolska.  Bartahazar betonade att vi är alla kristna och det är det som är det väsentliga. Katolisism betyder allmän.   En liten skillnad är att inom den Katolska kyrkan firar man väldigt många helgon.  Nästan ett helgon varje dag.  Meden vi har buntat ihop alla till en enda dag.  Alla Helgons Dag.  Kanske är lite synd, men så är det.

Den katolska församlingen, ”Sankta Katarina församling” i Dalarna” grundades 1965 och ”Den gode herdens kyrka i Falun byggdes år 1973. Det första katolska kapellet i Dalarna invigdes i Ludvika 1952.  Många gamla katolska kyrkor finns kvar i landskapet från tiden före reformationen. T.ex St Kopparbergs kyrka, Vika kyrka och Torsångs kyrka. I ”Den gode herdens kyrka”  mitt i koret står altaret som innehåller

Vi bänkar oss

Vi bänkar oss

reliker av Heliga Birgitta, Sankta Katarina av Vadstena och numera heliga Elisabeth Hesselblad. Elisabeth växte bl a upp i Falun. En brinnande evighetslampa på väggen i kyrkorummet är ett tecken på Kristi närvaro. Kyrkan har många dekorationer som inte bara är vackra utan har också sin egen betydelse. S:a Katarina katolska församling omfattar hela Dalarna och har ca 800 medlemmar. Det är ju inte så länge sedan som hela Sverige var katolskt.  Det var Gustaf Vasa som gjorde slut med påven

ljusinsläpp

ljusinsläpp

och lite religionsstrider pågick efter hans frånfälle.  Under Gustav II Adolf var det belagt med dödsstraff att vara katolik. I modern tid har katolsk mässa börjat firas mer regelbundet och besökarna utökas så sakteliga. Mässor firas idag regelbundet i ”Den gode herdens kyrka” Falun. Söndagar kl 11.00 och onsdagar och fredagar kl 18.00. Om Bartahazar fick vi veta att han ursprungligen är från Rowanda och kom till Sverige första gången för sju år sedan.  En tripp till Rom på tre år gjordes innan han kom

Visning av mässhakar.Här ett vackert exemplar

Visning av mässhakar.Här ett vackert exemplar

tillbaka till Sverige.  Här i Sverige har han sedan varit kyrkoherde i flera orter och kom till Falun i september förra året. Inom Katolska kyrkan söker man inte tjänster utan man blir kallad. Vi fick också se på olika mässhakar som används vid olika tillfällen. En stor händelse är ju påvens besök i Lund inom kort och 60 personer från Dalarna åker buss ner för att vara med om denna unika händelse. Vi fick också veta att oktober månad är Marias månad.  Maria är ett mycket omtyckt helgon inom katolicismen

Alla är välkomna till Katolska kyrkan betonade Bartazar.

 

Vi tackar varmt kyrkoherde Bartazar för att han så vänligt tog emot oss och visade oss sin kyrka

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.