Solens mat, föredrag med Bo Hagström – Solens Man den 20 sept 2016

Här sitter vi laddade inför kvällens månghövdade publikhav

Här sitter vi laddade inför kvällens månghövdade publikhav

Vi har ju alltid funderingar om vad vi skall hitta på för program?  Vad kan tänkas intressera våra medlemmar? Från en utomstående kom förslaget om Bo Hagström.  Styrelsen slog sina kloka huvuden ihop.  Men är inte han för stor för vår lilla förening?  Diskussionerna gick varma och för- och nackdelar vägdes mot varann.

Skulle vi våga?  Det är ju bara att fråga!

Och han sa JA!

Bo och Monica är redo för signering av böcker och betalning

Bo och Monica är redo för signering av böcker och betalning

Kvarnportens aula bokades.  Samtal med Anna på Carianna. Skulle hon kunna tänka sig att servera lite smakprover från sin italienska buffé och drycker till detta. Jodå det gick bra. Marknadsföringen tog sin början och det blev ganska snart fullbokat.  Vi var över 100 personer. Han är populär Bo Hagström.  Extrastolar behövdes. Och det fanns. Nu gällde det logistiken.  Många skulle ju komma samtidigt.  Tre listor gjordes upp med olika kriterier.  Tre ur styrelsen ansvarade för varsin lista.  Och det flödade på bra vid insläppet. Ingen trafikstockning. Det blev bara lite för lite tid att prata med alla som man så gärna vill. Vi hade också via vår lokale bokhandlare fått loss ett antal av Bos böcker. Han lovade att sätta sig och signera. Denna kväll till extrapris. Särskilt en titel tog slut snabbt så tyvärr blev några utan. Monica satte sig bredvid och tog betalt och det skötte hon med den äran.

Vi har ju tidigare trott oss veta att det finns två religioner i Italien.

Bo i samtal med ....

Bo i samtal med ….

Kyrkan och Fotbollen men Bo hävdade att även maten är snudd på religion. Att Bo tog maten på fullt allvar framgick med klar tydlighet. Han är ju journalist i botten och fick upp intresset för mat tidigt i sin karriär.  Och det var Italien han drogs till. Som kuriosa kan nämnas att han började sin bana som praktikant på Falu Kuriren på 60-talet  Så småningom började han förstå att det är stor skillnad på durumvete och durumvete. Av durumvete gör man ju pasta.  Smaken på pastan beror mycket på var vetet växt.  Under vilket klimat, jordmån mm. Samma sak gäller ostar, oliver, vin, etc.  Varje liten by med självaktning tillverkar t.ex sin egen ost och egna korvar. Inget annat duger. Så det så. Han talade också mycket om hur maten behandlas hantverksmässigt kontra industriell tillverkning.  Hur mycket detta påverkar maten vi äter.  Så intressant. Vi känner ju mest till honom genom TV-serien ”Solens Mat”. Den gjordes endast med honom själv och en fotograf. Att göra researchen tog tid.  Det gäller att hitta alla specifika små mejerier m.m.  De gör ju inte reklam för sig.  Dessa kvinnor och män som endast  producerar till den egna gården eller byn.

Visst kan det vara roligt att stå i kö

Visst kan det vara roligt att stå i kö

Bo berättade med själ, hjärta och humor och vi sög åt oss.

Efteråt avtackades han med lokalproducerad honung från Stabergs Barockträdgård och vitmögelost från Lunåns gårdsmejeri. Vi kan här i Falun också

Han gör numera sitt eget vin också ”Solens Vin”.  Vingården ligger i Apulien där de druvor växer som han tycker är bäst till vin.  De skall skördas på natten eller tidig morgon när det är svalt. Då blir det mer arom.  Vinerna finns endast i bag-in-box då det blir mer miljövänligt. Vinet håller sig bra i två månader i dessa. Mycket skulle jag här kunna referera men det blir för långt.

Trivsel

Trivsel

Efter föredraget blev det kalas.  Det kändes lite så. Nu skulle det serveras smakprover ur CariAnnas italienska buffé.  Vin kunde köpas och vatten fanns att tillgå.  Det blev en lång kö.  Men vi upptäckte att man kan faktiskt ha roligt även i en kö  Många skratt och bekanta som man träffade på. Bo fanns tillgänglig under hela kvällen för personliga samtal och egna frågor. Jag tror vi trivdes allihop. Det är en förträfflig lokal att vara i både aulan och CariAnnas restaurangutrymme. Även Bo Hagström berömde

Från Lena med vänner hördes klingande skratt

Från Lena med vänner hördes klingande skratt

lokaliteterna och inte minst sina åhörare som han kände att han hade med sig.

En lyckad kväll och nu ser vi fram emot studiebesöket i Katolska kyrkan den 20 oktober

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.