Italienska trädgårdar med Ann Larås tisdag 3 maj 2016

Här hjälper Lotta Ann på med förstarkningsanläggningen

Här hjälper Lotta Ann på med förstarkningsanläggningen

Vi var över 50 stycken som hade kommit till Staberg denna fina kväll.

Trädgårdar i Italien är inte bara blommor och blad. Här finns att berätta om arkitektur, konst och framför allt historia. De flesta gårdar är privatägda. Bland italienarna själva är inte intresset så stort för trädgårdar. Men många har nu börjat öppna upp sina gårdar då man känner att intresset ökar,. De trädgårdar man får se är oftast parkliknande anläggningar. Vi började i Lombardiet där vi fick se bilder från två öar, Isola Madre och Isola Bella. Hela öarna bestod av två trädgårdar. Här hade också underbart vackra vita påfåglar fått en fristad. Vi gled sedan ner till Toscana. Här är nästan hela landskapet uppodlat, men runt Florens finns ett stort antal vackra villor med fantastiska trädgårdsanläggningar. Dessa är i många fall från Medici-tiden som varade under 1300-1500-talen. När man anlade sina trädgårdar kom filosofin och matematiken in som grundplåtar om hur dessa skulle utformas. Det blev en tävling mellan landsskapsarkitekterna att skapa den vackraste trädgården.

Den östra flanken bänkar sig efter paus

Den östra flanken bänkar sig efter paus

Buxbomen är klippt i stränga geometriska former med citronträd som reser sig stolta över. Florens var ju under denna tid en fantastiskt rik stad och det var många gårdar som anlades. Dessa hade ofta sina blickar riktade mot antikens villor runt Rom. De höga herrarna med stor makt och rikedom villa ha sina fruar och barn i den friskare luften på landet. Dessa parker/trädgårdar var ofta så stora som 5.000-6.000 kvm och byggda i etager. Man ville skapa små mysiga rum med vidunderlig utsikt eller stora spelplaner där lekar kunde lekas. Mycket hänsyn togs också till vind och blåst. Trädgårdarna byggdes efter italienskt mönster men ibland kom det en och annan engelsk adelsman som gärna ville ha lite engelskt stuk här och där.
På vår resa drog vi nu ner mot Amalfikusten. Här finns en av världens vackraste kuststräckor. De branta sluttningarna är täckta av skog som en gång i tiden lade grunden för pappersmassa-industrin. Idag är sluttningarna till stor del uppodlade med vin- och citromodlingar. I det  förunderligt vackra landskapet har förmögna britter och italienare i tusen år byggt sina villor. T.ex villa Cimbrone med en trädgård fylld av växter, trädgårdsrum och vackra skulpturer. Hit kom under 1900-talet många kända personer som t.ex Greta Garbo och Jacqueline Kennedy. I Ravello finns villa Rufolo där Wagner skrev din underbara opera Parsifal. Denna kustremsa är nu omåttligt populär som turistmål. Längs kusten finns två stora turistnäringar. Det är citronodlingar och turism. Av alla citroner går 60% till limoncelli och 40% äter man upp som den är.

Den västra flanken bänkar sig efter paus

Den västra flanken bänkar sig efter paus

Här ligger också Capri. Den ö som kejsar Tiberius flydde till då han inte trivdes så bra i Rom. Tiberius ville aldrig bli kejsare. Han levde lycklig i ett äktenskap med hustru och två barn. Han blev tvingad av sin mor att skilja sig för att bli kejsare. (Men det är en annan historia). Han lät bygga en storslagen anläggning på ön och här tillbringade han sedan nästan all sin tid. Senaten fick komma till honom. Så det så.
Vår egen stjärndoktor Axel Munthe byggde villa San Michele här på ön. Hildasholm i Leksand lär påminna om villan på Capri. Det var en gåva från Munthe till sin engelska unga hustru. Solliden lär också påminna om Caprivillan då drottning Victoria ville ha något med sig till Sverige från Italien.
Kloster har ju ofta mycket pengar och många klosterbyggnader med tillhörande trädgårdar ligger ofta på de vackraste naturplatserna. Många byggnader med vidhängande trädgårdar köps nu upp av ryssar. Här precis som i andra intressanta delar av Europa.
Som kuriosa vill jag nämna att växten Johannesbröds frön alltid väger exakt lika mycket. Dessa frön kallas karat. Därav viktmåttet för ädelstenar och pärlor. Man hade fröet som viktmått. En karat=200 mg.

Här lämnar vi föredraget glatt pratande om vad vi fått höra

Här lämnar vi föredraget glatt pratande om vad vi fått höra

Vi gled över till ön Ischia där två privatpersoner har byggt sin drömträdgård med naturliga varma källor. Ninfa besökte vi också. En trädgård som från början var en stad med en mycket spännande historia. Senaste resan till Rom hade Ann fått nys om en nästan hemlig trädgård som hon fick besöka med en italiensk tolk. Tycke uppstod så nu lär denna trädgård inte få sova sin törnrosasömn längre Nu när Ann fått se den och vill visa den för omvärlden.
Här trodde jag mig snappa upp något som fångade mitt intresse. Oklippta gräsmattor har man för att det skall likna en resässansträdgård. Jag skapar en renässansträdgård hemma. Jag slipper klippa gräset. (Det stämde tyvärr inte) Men där det växer mycket mossa är det en japansk trädgård.
Under föredragets gång gjorde vi ett break där vi bjöds på vitt (alkohlfritt) vin och söta mandesskorpor samt goda druvor. Och vädergudarna var på vår sida så det var bara att knalla ut den nästan sommaraktiga kvällen.

Om du  vill läsa mer om Anns resor kan du gå in på  hennes hemsida www.tradgardsturisten.se

Föredraget gjordes i samarbete med Vika-Hosjö hembygdsförening.

Vi sänder ett stort varmt tack till Ann Larås, författare och researrangör

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.