Tidiga italienska kvinnliga konstnärer torsdag 11 april 2019

Christina Lid förmedlar

Anne-Marie hälsade medlemmar och föredragshållare välkomna.  I afton skulle vi få höra om italienska kvinnliga konstnärer från 1400-talet och framåt till 1600-talet.  På den tiden sågs måleriet mer som ett hantverk och därför är många verk osignerade.  Under tiden dessa verkade var de omtalade och relativt framgångsrika framför allt i porträttmåleri.  Några motiv med religiösa förtecken gjordes också. Under 1800-talet glömdes dessa bort och gled in i skuggan. Kanske var det medvetet, man vet inte.

Nu är det vår tur att skapa

Christina lyfte särskilt fram en konstnärinna Sofonisba Anguissola. SA var född i Cremona i en adlig konstnärsfamilj.  I en skara av fem flickor och en pojke fick dessa flickor fria händer att utveckla sina talanger och fick också en gedigen utbildning. SA blev den mest namnkunniga. Ett motiv som inte tolererade var dock nakna kroppar. Där var det stopp.

Vi fick följ SA:s levnadsöde genom resor i Italien.  Anställning vid spanska hovet. Tillbaka till Italien och Sicilien. Hon gifte sig två gånger men slutade aldrig att måla. Hon blev med tiden tämligen känd och även beundrad av sina kollegor. SA var född 1534? Och dog 1625.  Vid 89 års ålder blev hon avporträtterad av van Dyck.  Bara det att bli uppmärksammad av den kände van Dyck var ett stort erkännande. En annan av sin samtid känd italiensk konstnärinna är Liviana FontanaEfter allt detta intressanta berättande blev det det tid för lite lekamlig spis samt iordningsställande för vårt eget skapande.  Det blev mycket prat under det att pennor och penslar skapade egna små målningar/teckningar.

Vissa fick verkligen till det

Vi tackade Christina för det arbete hon lagt ner för att få oss att upptäcka mer . Och nu ser vi fram emot vårutflykten till Rankhyttan

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.