Italiensk matlagning 11 september 2019

                     Ju fler kockar desto sämre soppa

                     Detta påstående stämmer inte!

 

Jag återkommer till det

Så glad innan det blir vin i glaset

Jag är imponerad.  Vi skulle laga italienska maträtter. En kväll i samvarons och dinerandets anda.  19 personer skulle laga 4 rätter (ink salladen)  Två personer vet vad som skall göras och hur det skall göras.( Anne-Marie och Monica).  Det fysiska utrymmet är något begränsat.  Vi uppdelades i tre grupper. En grupp fick göra både desserten och salladen. En grupp fick göra soppan som var  förrätten och en grupp huvudrätten.

Det fungerade alldeles utmärkt.  Smidiga och samarbetvilliga var vi alla.

Jag tillhörde soppgruppen.  Och där skulle det skulle slangas selleri och morötter och svartrötter.  Hackas lök och  persilja.  Rivas citron och parmesan. Öppnas burkar och gryner mm mm.

Vi grupperar oss

Vi var fem i soppgruppen och genast utkristalliserades två (Maria och Aina)  som tillsammans tog befälet och hade överblicken över allt och alla i gruppen. Läste recepten och begrep direkt vad som skulle göras.  Fördelade arbetet allt efter förmåga på övriga i gruppen.  Jag hamnade i kastrullen.  Stod och rörde i soppan. Passade mig ypperligt.

Då var jag ur vägen men hade ändå en viktig uppgift.  Fick stränga förhållningsorder .   -När det börjar koka så drar du ner värmen och låter det koka i 10 minuter, inte mer, inte mindre.  Det klarar jag och min uppgift var väl så viktig. Jag var inte ensam vid spisen. Ty där var både Lo och Gunilla. Gunilla stod och rörde i bechamelsåsen. Det var säkert sju liter.  Även Lo arbetade med huvudrätten. En lasagnevariant. Alla hade vi ansvarsfulla uppgifter. Diskussioner uppstod om det skulle vara mer salt eller inte.

Vi var ju många så det blev mycket surr och snack. Och framför allt mycket skratt.  Var är rivjärnet?  Vass kniv hitåt! Hur många skärbrädor har vi?

Ankarna i soppgruppen Aina och Maria

Och över allt detta vakade våra fantastiska inspiratörer och kreatörer, Anne-Marie och Monica.  De två hade komponerat kvällens meny.  Och där hade det varit mycket att tänka på.  Det skall vara   lättlagat, näringsrikt och ekonomiskt försvarbart och gott. Det skall fungera för många att jobba med.  Ja kriterierna var många att ta hänsyn till.

Och det blev så bra.

Plötsligt är allt klart, disken är borta, arbetsytor avtorkade och vi sätter oss vid vackert dukade bord.

Dags att hugga in

Soppgruppen ansvarar för soppan.  Bjuder på den och plockar bort efter intagen föda.  Huvudrättsgruppen bjuder på huvudrätten och plockar bort den disken o.s.v…

Allt var så väl genomtänkt.

Och maten var så god

För den som vill försöka upprepa vad vi gjorde så kommer hänvisningar här

  • Toskansk soppa med gryner ”zeta.se”
  • Delizie ”allt om mat.se”
  • Capresesallad
  • Snabb Tiramisu ”allt om mat.se”

Ett stort varmt tack till Anne-Marie och Monica.

Ett stort varmt tack också till Sonja, Lo och Adde som lade ner mycket jobb för allt skulle fungera och bli bra

 

För att återknyta till rubriken så säger jag bara. Ju fler kockar desto bättre soppa

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.