föredrag om Axel Munthe av Bengt Jangfeldt p staberg 9 maj 2022

Bengt i samtal med en av våra deltagare

Vi var många som hade mött upp i Staberg för att lyssna på Bengt Jangfelds föredrag om Axel Munthe. Bengt fascinerades av Munthe och hans liv vid ett besök på Capri och har skrivet ett flertal böcker om honom, bl a ”En orolig ande”  Kanske har vi häruppe i Dalarna ett extra intresse för honom då han åt sin sista hustru, Hilda Pennington,  byggde Hildasholm i Leksand.

Axel Munthe måste ha varit en osedvanligt fascinerande man. Bengt berättade från det han föddes i Oskarshamn 1857.  I skolan var han lite halvbra men tog så småningom studenten. Han fick lungproblem vilket gjorde att han sökte sig till Frankrike och ett varmare klimat. Läste till läkare vid Sorbonne i Paris och blev färdig med sin utbildning vid 22 års ålder. Han trivdes bra i Paris där han umgicks i den svenska konstnärskolonin.  I Paris ingår han också ett äktenskap som inte är lyckligt, inte ens från början. Man misstänker att Axel har en förbjuden hemlig kärlek i Stockholm.  Han ”flyr” från Paris när skilsmässan är ett faktum.

Vi bänkar oss

Han tar sig till Neapel där koleran härjar.  Där jobbar han som läkare.  Från början vill han helst vara i fred och lever lite som en eremit och ägnar sig åt filosofin, när han inte jobbar. Börjar också besöka Capri som på den tiden inte ser ut som den gör idag.  Då var det mest bebott av bönder. Turismen börjar så smått komma igång. Många av hans societetsvänner från Paris hade också hus i Rom. Där bildades en engelsk koloni av rika icke arbetande kvinnor och män.  Framför allt icke arbetande kvinnor. Tiden går och han skaffar sig också ett hus i Rom.  Här finns pengar att tjäna.  Alla dessa sysslolösa damer hade många krämpor för att rättfärdiga sitt stilla leverne. Axel kunde bota dem alla.  Det var mest aktiviteter han ordinerade samt handpåläggning vilket visade sig vara undergörande.  Och han tog bra betalt. Han blev otroligt populär och alla ville vara i hans närhet. Det var status att tillhöra hans umgängeskrets. Han öppnade också en praktik vid spanska trappan där de obemedlade kunde komma för konsultation och då tog han inte betalt.

Några deltagare i glatt samspråk

Som kuriosa kan nämnas att han kunde skicka ut bjudningkort mede texten. Välkomna på middag , om jag kan, kommer jag själv.  Han var mycket sträng mot sina patienter och uppmanade alla.

”skall jag vara din läkare-måste du lyda mig”

Den svenska kronprinsessan Victoria hade svaga lungor och gillade inte vare sig svenska vädret eller sin make. Hovet kontaktade Axel Munthe och frågade om han ville ta sig an kronprinsessans lungor och allmänna hälsa. Ett erbjudande han inte kunde säga nej till.  Denna uppgift debiterades inte, här var äran nog. Nu hade han köpt ett hus på Capri och kronprinsessan köpte ett hus i närheten.  Och här börjar nu en vänskaps- och kärlekssaga.  De hade mycket gemensamt bl a hade Axel en mycket bra sångröst och Victoria spelade mycket bra på piano/flygel.  Två ensamma själar fann varann. Deras förhållande varade i många år. Så kom andra världskriget. Kronprinsessan blir drottning.  De täta vänskapsbanden måste upphöra.  En kronprinsessa okej men en drottning kan inte vara nästan hela tiden på Capri med en manlig vän. Något annat som skilde dessa personer åt var att Victoria hade sitt hjärta i Tyskland meden Axel var anglofil ut i fingerspetsarna.  Han tar under kriget tjänst i Röda Korset som fältläkare.

Här har vi i pausen spridit oss i den vackra omgivningen

Efter kriget tas relationen upp igen om än i blygsammare former.  Drottningen börjar så småningom bli dålig med en förfärlig hosta och vill gärna till varmare områden.  Det blir villa Svezia i Rom. Hovet vänder sig åter till Axel för att bistå hennes lidande och drottningen blir ett tag bättre. Men snart går det inte längre. Kung Gustav V kommer, prins Wilhelm är med och en hovdam.  Dessa vill drottningen inte träffa utan endast Axel får sitta vid hennes sjukbädd.  De sista ord som drottningen viskar, 1930,  i Axels öra är”come soon”

Nu gör han inte det utan lever vidare och Axel och Gustav V blir de bästa vänner och umgås mycket. Dels på Capri och dels  i Stockholm.  Så småningom flyttar Axel in som hyresgäst i slottet. Axel Munthe dör 1949 på Stockholms slott.

Vi hade en fin stund på Staberg där även vädrets makter ville oss väl.  I pausen kunde vi gå ut i solen och festa på frukt och lite annat tugg.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.