Marcialonga 13 mars 2024

Marcialonga-Italiens svar på Vasaloppet

Daniel trollbinder oss

Hur uppstår ett program? Någon har hört om Marcialonga långloppet i Italien! Intressant tyckte styrelsen, det kör vi. Vi har också hört att under Marcialonga dricker man inte blåbärssoppa utan vin efter vägen. Också det var intressant tyckte styrelsen. Då kom frågan. Vem kan prata om detta?

Namnet Daniel Tynell hörs från flera håll. Vi ringar in honom och kontaktar honom i början av november 2023. Daniel säger ”visst kan jag det” Vi går igenom upplägget, men uppgifterna om vin efter vägen vill han inte kännas vid utan vinet kommer fram när man är klar och har gått i mål.  Alltså efter målgång

Då måst vi göra samma sak säger styrelsen. Efter föredraget önskas pasta, vin mm.

Anna på Carianna får en kontakt och ”självklart” säger hon. Det fixar vi. Och så är alla riktlinjer på plats.

Ca 50 personer hade anmält sig till kvällens begivenhet och hälsades varmt välkomna. Så också vår berättare.

Innan Daniel får komma till tals berättar Anna lite om maten och sina vinval. Bara presentationen gör oss lite hungriga.

Så börjar Daniels berättelse.  Vi får höra om hans uppväxt och tidiga kärlek till skidåkning. Han fann också ett stort nöja i att tävla. Det var orientering på sommaren och skidåkning på vintern. Men eftersom vintern är mycket längre än sommaren här hos oss, så det blev naturligt att satsa på skidåkningen.

karta och vy över loppet

Han hade ju förebilder i våra äldre giganter i skidspåret, Svan, Wassberg, Moberg m,fl. Så han skidade och tävlade och skidade och tävlade. Vasaloppet är ett måste för alla som bor i Dalarna och kan stå på ett par skidor, så också Daniel Tynell. Och se….  där fann han sin grej ”i det långa loppet” Vasaloppet har han under åren vunnit några gånger. Men det finns ju fler långlopp ute i stora vida världen, bl a Marcialonga. Detta loppet skapades av fyra entusiastiska italienare som hade varit här uppe och åkt Vasaloppet 1970. I Dolomiterna fann dom en lämplig miljö. Och redan 1971 kunde första starten för loppet gå. Då var det 1100 man anmälda. Fr o m 1978 är även damerna välkomna. Sista sträckan av loppet är brutal med en nästan omänsklig stigning. Här är man tvungen att göra serpentinvägar och här skiljs också agnarna från vetet.   Loppet körs bara en enda dag och då är det två längder som gäller. Därefter måste all snö bort igen.  Många svenska skidåkare har vunnit detta lopp bla Lars-Åke Lundbäck och bland damerna har vår egen faluflicka Nina Korsgren vunnit.

Nu blir det åka av. Vi får följa med på loppet genom filmsnuttar.  I Italien måste man numera skapa konstsnö och lägga ut dagarna innan, över 7 mil. En sträcka som går långs höga höjder och djupa dalar. Otroligt vacker natur. Filmen är tagen i nerförsbackar och då måste man ploga för slingan av snö är väldigt smal. Går nästan inte att köra om. Plogningen sliter hårt på underlaget. Vi skidar genom otaliga vackra småbyar och lite större samhällen allt under folkets jubel.

  • Men, sa någon ur publiken ”har du kameran på huvudet?
  • Nej jag håller den i ena handen sa Daniel

Bara det en prestation.

Att välja rätt valla i Marcialonga är inte lätt. Ibland är det nästan is, ibland nästan gräs och allt däremellan. Likadant när det gäller val av skidor. Under bra omständigheter kan tiden bli 2 timmar och 37 minuter medan det nästa år tar fyra  timmar och 23 minuter. Så kan det vara.

i väntan …

Olika åkstilar har varierat genom åren. Från början var det klassisk, sedan friåkning och numera är det mycket stakning även här.

Daniel har själv åkt med eliten under elva år och har som bäst kommit trea, med någon förarglig sekunds miss. Två gånger har han åkt som motionär och är numera mest med som inspiratör och påhejare. För som han säger ”Det är något visst med Marcialonga.  Den härliga stämningen redan från början och under loppet och målgången.  Vid målgången doftar det av 100 olika maträtter och drycken flödar ur både flaskor och burkar. En riktig folkfest. Är man själv sugen på att åka detta lopp så är det enklast att vända sig till en resebyrå. Jag tror nog att en del blev inspirerade efter Daniels glädjefyllda föredrag.

Vi satt och njöt under tiden som frågorna haglade över Daniel och skratten blev många. Efter föredraget som uppskattades stort av alla avtackades han med en tulpanbukett i färgerna rött, vitt och grönt

En härlig kväll som avslutades med Cariannas ljuvligt goda mat och väl valda viner för dem så önskade.

En helkväll med andra ord

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.