Proseccoprovning torsdag 25 oktober 2018

              Äntligen

Matts med flaskan

Denna kväll hade vi sett fram emot. Över hälften av våra medlemmar hade anmält sig. (Vi är idag 62 medlemmar)

Vår ordförande Anne-Marie Hammar hälsade oss varmt välkomna och ett särskilt välkommen till vår vinguide Matts Björke.  Nu skulle vi in i den italienska mousserande vinproduktionen.  Vi satte oss framför tomma glas.  Fyra tomma glas!!!!   Det är viktigt att vinet är kallt så därför fick det stå utanför dörren i den svala aftonvinden.  Matts började med att berätta lite om sig själv och hur hans intresse för viner hade uppstått. Lite kuriosa:  Han hade fått ett anbud om att få köpa ett åkeri och gick till pappa för att förankra finansieringen.  Han tyckte själv att det var en himla bra idé men utan pappa skulle det inte gå.  Innan han hinner framlägga sina väl valda ord till fadern säger pappa (som sitter och läser tidningen) -Här min son är ett jobb för dig.

Dukade bord

Det absolut sista företaget i Sverige som går i konkurs. Det var en platsannons för Systembolaget i Hedemora. Så han sökte  och han fick.  Och på den vägen är det.

Vi höra om de olika tillvägagångssätten för att framställa bubbelviner.  Champagnen från Frankrike,  Cava från Spanien och Prosecco från Italien.

All Prosecco framställs ur druvan Glera och all produktion finns i nordöstra Italien.  Ännu så länge i alla fall.

Vi fick lära oss att glasen måste vara väldigt rena så att bubblorna steg i upp glasets mitt och inte efter kanterna. Vi fick lära oss att när man öppnar ett mousserande vin skall man hålla i korken och vrida flaskan.  Vi fick lära oss att bubbelviner inte går att spara på samma sätt som andra viner. Och mycket, mycket mer. Matts poängterade särskilt att ska man bjuda på en ”Gula änkan” till nyår så skall den bjudas på först av allt. Absolut inte sparas till tolv-slaget då smaklökarna är avdomnade. Frågorna haglade och besvarades men vinet hägrade.  Vinet vann så småningom

Nu fick vi lämna borden. De välkylda flaskorna bars in och vissa extra betrodda och pålitliga personer fick gå runt och fylla glasen.  Mats hade försett sig med många flaskor och idén kom upp att vi skulle ha lottdragning på fyra flaskor. En av varje sort.  Fyra flaskor=fyra vinnare.  Lotterna kostade 10,-/styck. Håll reda på lotterna så blir det dragning efter provningen.  Nu bjöds vi till bords igen där också lite gott tilltugg  fanns att tillgå. Nu äntligen fick vi börja smutta och smaka och surpla och gurgla och rulla runt med tungan och tycka till. Det sorlades mycket runt borden. Fyra sorter som vi hade fått en ordentlig genomgång av tidigare.  Det är ju samma druva och samma geografiska härkomst så det var lite svårt att skilja dem åt.  Man får träna upp sig sa Matts.  Hitta karaktären i vinet. Dofter och smaker och färger.  Övning ger färdighet så det är bara att börja träna.

Eva höjer glaset

Vi hade roligt runt borden. Det här blev ett fint tillfälle för oss medlemmar att få prata med varandra. Tiden gick fort, glasen blev tomma och lottdragningen kunde börja.

webredaktören höjer glaset

Vissa hade tur, hm hm.   Matts höjde stämningen ytterligare med att deklamera att nu blir det auktion på tre flaskor.  Den mannen kunde trolla.

Även roligheter har en sluttid och Anne-Marie tackade Matts för en genomtrevlig presentation med en blomma i italienska färger.  Han fick också en varm applåd.  Hela karln var en enda stor mysfaktor

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.