Dario Fo, Svante Andersson och hans italienska studenter på Nisserska den 3 december 2018

bagarna: Marcello, Alessandro, Nadja e Carlo

Sista programmet för i år.  Ett program som vi inte visste hur det skulle bli eftersom vi aldrig har gjort det förut. Dario Fo, Svante Andersson och hans italienska studenter på Nisserska teatern.

Vi började med den lekamliga spisen.  Ungdomarna hade bakat strudel och croissanter till publiken. Dessa hade en strykande åtgång. Inte en smula blev kvar.  Teatersalongen tar ca 60 personer. Inte en ledig stol fanns när alla hade bänkat sig.  Studiekamrater fanns också i publiken,

Programmet kom till efter att Svante fick en liten förfrågan från oss om han skulle kunna tänka sig… Dario Fo har ju fått Nobelpriset en gång… En italienare ut i fingerspetsarna… Omdebatterad i Italien för sina ofta alltför kritiska texter.

fullsatt salong

Och på den vägen blev det. Svante kunde berätta hur det egentligen gick till då Dario valdes till litteraturpristagare.  År 1997 gick diskussionerna höga inom akademien tills någon sa

Men det kan ju Dario Få. !

Studenterna/skådespelarna är här för att studera olika ämnen av akademisk karaktär men absolut inte teater. Men dessa ungdomar tog sig an uppgiften med stor entusiasm. Sporrade av Svante.

skådisarna

Vi fick följa Dario Fos liv. Och vad som hände efter den vägen. Han hade många strängar på sin lyra. Läste till arkitekt, målade tavlor, skapade dockor. Men till slut blev det teater för nästan hela slanten.

Hans texter vävdes in i livshistorien på ett för oss alldeles utmärkt sätt. Skådespelarna gled in och ut i olika roller och Svante gled omkring som en skugga och översatte till svenska.  Det gick väldigt smidigt.

Föreställningen började med att fyra journalister från olika radiokanaler intervjuade Dario Fo beträffande hans Nobelpris vilket han själv ifrågasatte väldigt starkt.

Fru Fo gör entré

Skådespelet rullade på och   skratten ljöd. Det var glöd och starka känslor som förmedlades av dessa amatörer och vi fick uppleva en stor spelglädje. Föreställningen knöts ihop med att år 2018 fyra journalister från fyra olika radiokanaler återigen intervjuade Dario Fo i sin himmel om akademiens nuvarande status.  Och svaret vi fick, det vet alla vi som var där.

Att få vara på Nisserska teatern fungerade också fint. Lobbyn är liten men vi gled runt och trivdes i största allmänhet.

Svante och hans duktiga och charmiga elever avtackades av ordförande Anne-Marie Hammar

självporträtt i unga år

Så gled vi ut i den mörka kvällen uppiggade och glada

Svante med ensemble

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.