Stockholmsresan den 22 mars 2023

42 förhoppningsfulla resenärer hade mött upp vid vår resa till Stockholm. Där skulle vi få föredrag om Gustav III och hans tid i Italien samt rundvandring i representationsvåningarna på slottet. Efter slottet var det mat som gällde och den intog vi på Deli di Luca.

Vår bekväma och trygga buss

Vi kom iväg planenligt och kunde plocka upp fyra medlemmar efter vägen. Så började det roliga med en liten frågetävling om ting rörande Italien. Mera roligt. Vid matrasten bjöd föreningen på bubbel (italienskt naturligtvis) vilket uppskattades.  Framme i Stockholm måste vi dela upp oss i två grupper. Första gruppen skulle på föredraget och andra gruppen strosa runt i representationsvåningarna. Därefter växlade grupperna. Personal från slottet vallade runt oss på rätta stigar så vi inte hamnade i de privata våningarna.

Den undersköne fåraherden

En mycket kunnig guide berättade om Gustav och hans resa till Italien. Mitt i den franska vågen började det bli modernt att åka till Italien. Kungen hade hört så mycket om vackra Italien och ville gärna dit. Men han hade svårt att få sin vilja igenom av olika orsaker. Men så föll av han av hästen och skadade armen.  Detta i sin tur tog han som förevändning för att han måste till varmare länder och kurera sin arm. Så äntligen blev resan av. De for med häst och vagn. Tog sin lilla tid från Stockholm till Italien.  Han reste inkognito under namnet ”greve av Haga”.  I sitt följe hade han flera aristokrater och konstnärer, bl a Sergel som kunde en del om Italien sedan tidigare. Första omtalade stoppet blev i Pisa som han fann ganska trist. Därefter Florens och Rom, den eviga staden. I Rom träffade han bla påven lagom till nyårsfesten vilket var en stor händelse.

Här vankas det bättre middagar för inbjudna

Vi var ju där i första hand för att få veta vilka influenser han förde med sig till Sverige. Och där kan vi konstatera att det var marmorstatyerna som han använde halva reskassan till att köpa. Dessa fick vi inspektera ingående. Det var nu nyantiken etablerades i Europa. (Greklandsinspirerade marmorstatyer). De fanns i mängder. Ofta var de sönderslagna men det gick att lappa och laga.  Man använde en hand därifrån och en torso från en annan spillra så det blev färdiga stoder. Sergel försökte varna kungen mot dessa sammansatte statyer men kungen ville ha. I vår tid är det bra med återbruk. Så han var väl lite före sin tid. En staty som verkligen var ett fynd är den undersköne fåraherden Endymion som mångudinnan blev så förälskad i.  De konstnärer som var med skulle måla av exteriörer, byggnader och annat som sedan skulle överföras till kungens olika parker.

Under dessa kronor är det konselj ibland

Det var inte bara stora statyer som kungen köpte utan också små miniatyrer. Dessa kunde vara gjorda i olika material. Vax, trä, kork mm. Små byggnader av olika slag som sedan byggds upp i beboelig skala i Sverige efter miniatyrmallen. Summan av Italienresan blev marmorstatyer, byggnader och parkexteriörer mm. Statyerna var inte gjorda utav farmor utan av mormor

Efter föredraget blev det strosande i representationsvåningarna.  Det var inte många som hade varit på slottet. Där fick vi se de offentliga salarna på riktigt. Vita havet t.ex. Rummet för konseljer, Silvertronen i rikssalen o.s.v. Tog lite på krafterna att gå runt där men intressant.

På restaurang Deli di Luca och njuter av god mat

Nu var vi hungriga och bussen tog oss till vårt andra mål. Restaurang Deli di Luca. En restaurang som ägs av Fernando di Luca.  Mannen som tog olivoljan till Sverige och grundade företaget Zeta. När vi väl var på plats kom Fernando di Luca himself och önskade oss välkomna samt gick runt och talade med alla.  Den mannen är ett fenomen i sig. Som ung tog sin Lambretta, sa till mamma i Italien ”jag blir bara borta några dagar”. Hamnade i Kungsträdgården och trivdes. Tog jobb som portier på hotell Malmen på Söder.  Blev sedan söder trogen.

Va va de du sa, sa du Marianne försöker viska i Fernandos öra

Började intressera sig för mat MEN HÄR FANNS INGEN OLIVOLJA. Efter diverse jobb med att hitta den rätta oljan i Italien och den rätta distributören i Sverige var han igång. Företaget har i idag 48 anställda och en omsättning på 1,3 miljarder. En riktig framgångssaga. Som avskedspresent fick vi alla boken om hans liv med  receptsamling samt en halvliter olivolja. En generös man som det var speciellt att få träffa. Trötta, mätta och belåtna tog oss bussen tryggt tillbaka till Falun.

PS.  Det var Elisabeth Henningsson som vann frågetävlingen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.