Balsamvinäger 10 maj 2023

Det var upphällt och uppbullat för oss när vi kom.  En härlig doft låg också över rummet som var fullt till bristningsgränsen av medlemmar i vår förening. Ett stort intresse för balsamvinäger är tydlig. Helena från Cantina del Re tog emot oss. Och till sin hjälp hade hon Luca och Marco.

Helena i berättartagen

Hon började med en kortfattad historia om hennes väg från Borlänge till Svärdsjö. Det låter inte så längt men hon gjorde en avstickare till Italien under tiden. Ja inte bara en utan det blev flera resor. På en av dessa resor träffade hon sin man. En period bodde halva året i det brusande Italien och halva året i föräldrahemmet i Vintjärn. Inresset för balsamvinäger tog sin början. Resultagtet av det intresset var allts kvällens tema.

Hon började med att berätta om balsamvinägrets (B) historia.

I Grekland vet man att det gjordes så tidigt som år 4.000 fKr.

Det var endast de allra noblaste som fick tillgång till denna produkt.  År 1288 eKr började B sprida sig även till fler områden men det är fortfarande högadeln som har möjlighet att förvärva dessa ädla droppar. På 1800-talet börjar det bli lite mer allmänt.

Det är nu många som gör sin egen balsam efter att ha köpt själva grunden.  Det tar lång tid att frambringa dessa droppar.  Helena redogjorde för hur till hela processen går till med ett bildspel.

 

Det stod 12 bägare fyllda med olika smaker framför oss. Lika många som hon har i sin butik.  Vi fick smaka dem alla.

Hon redogjorde också för användningsområden.

att droppa balsam på

Man kan ha det till Ost-Grönsaker-Kött-Fisk-Skaldjur-Frukt-Desserter, ja bara fantasin sätter gränser. Och vi smakade och smackade och sa ”Den var ju god” hällde försiktigt de olika B på våra ostar och frukter som låg på våra tallrikar.  Allt smakade så himla gott.  Enligt Helenas rekommendationer är det viktigt att balsamet står framme på bordet och inte undanstoppat i skafferiet. Och absolut inte i kylskåpet. B är en slutprodukt och blir inte förändrad när en väl har hamnat i flaskan. Ett av många tips vi fick är att kött går utmärkt att marinera med B. Gnid in köttet med vitlök, lite olja och balsam.  Behöver inte vara mycket skall inte droppa utan bara gnidas in.  Låt ligga en halvtimme, det räcker för att smakerna skall gå in i köttet. Tipsen var många för de olika smakerna

Men Helena finns inte långt bort. I Svärdsjö har hon butik med italienska varor (endast egen import) och det är inte bara B. Planen att öppna en Osteria har tagit form och öppnar troligen i juni

Vi alla som var där var mycket förtjusta och det surrades överallt.

Ordföranden hade fullt sjå för att göra sig hör och tacka föredragshållare med medhjälpare.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.