Föredrag om italiensk fotboll torsdag 23 april 2015

Vår kunnige föredragshållare Bengt-Åke "Skötten" Johansson

Vår kunnige föredragshållare Bengt-Åke ”Skötten” Johansson

Ordförande Anne-Marie hälsade alla välkomna men mest välkommen var vår föredragshållare Bengt-Åke ”Skötten”  Johansson.  Skötten började med en kort presentation av sig själv och vi förstod att hans erfarenheter är gedigna. Intresset fick han i tidig ålder och har sedan dess  utövat fotbollen i alla dess former, spelare. domare, tränare.

I Italien finns det två stora rörelser bland folket. Den ena är katolicismen och den andra är fotbollen.  Ibland så kolliderar dessa intressen och ibland så samverkar dom.

Fotbollen började i Italien med att det kom engelska handelsmän till Genua (1890) som gärna utövade sporten varhelst dom kom.  -Vad hade dom där tokiga engelsmännen för sig?  Intresset var väckt och idrotten spred sig snabbt över Italien. De mått och regler, som är desamma över hela världen, grundar sig på engelska gamla mått. T.ex är målet 2.44 x 7.32 m. Vid frispark är avståndet 9,15 m till bollen innan domaren blåser. Straffen läggs på 11 m.

Förväntansfulla åhörare börjar b änka sig

Förväntansfulla åhörare börjar b änka sig

Första laget som bildades i Italien var naturligtvis GENUA.  Den första landskampen spelades 1910 mot Frankrike och då vann Italien med 4-2.  1934 fick Italien arrangera fotbolls-VM och det var på grund av att Mussolino var drivande. Italien vann detta VM beroende på  mutor och hot där vår egen svenske domare Ivan Eklund fulade ut sig. Efter 2006 har det inte gått så bra i internationella sammanhang för Italien och många funderar på varför.  En tanke som slagit rot är den att det endast skall vara män som är födda i Italien. S.k. Oriundi=original, ursprung ilandslaget.

Det italienska landslaget spelar en tråkig fotboll, s.k. Catenaccio=Hänglås. De flesta lag spelar 4 4 2 men Italien spela 5 4 1.  Man har en målläggare på topp och när han har gjort sitt mål låser övriga spelare till bakåt. Det är synd för även fotboll, rätt utövat kan vara stor konst.

Halvlek

Halvlek

De tre största lagen är Juventurs, Milan och Inter.   Milan ägs av Berlusconi sedan 1978, men han vill sälja nu då de stora framgångarna för laget uteblir.

Kända svenskar som har spelat proffsfotboll i Italien är bl a Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nisse Liedholm = GreNoLi.  Många italienare minns fortfarande dessa eleganter med glädje. Andra kända svenskar är Kurre Hamrin, Nacka Skoglund, Glenn Strömberg, Glenn Hysén, Claes Ingesson och naturligtvis Zlatan Ibrahimovic. En framgångsrik tränare är Svennis.

Arenorna är naturligtvis i kolossalformat. t.ex den i Milano som går under namnet San Siro när Milan spelar och Giuseppe Maezza när Inter spelar.  På denna arena får man in 86.000 åskådare. (Jämför med Kopparvallen) Det är ändå ganska svårt att få biljetter till de mest efterfrågade matcherna.  Man måste beställa i förväg och p.g.a. de många skandalerna från läktare med bengaliska eldar och fyrverkerier så vill man gärna att man skall kunna identifiera sig vid biljettköpen.  Vissa matcher måste spelas med tomma läktare, En tråkig utveckling. En biljett kostar mellan 400.- – 1.000,- sek.  En del matcher är uppgjorda innan spel.   En annan tråkig utveckling är det bildas huligangrupper som endast vill bråka. En supportergrupp bildades i Jugoslavien under namnet Ultras/Maffia Capitale, vars enda uppgift är att ställa till bråk.

Det goda vinet från Nisse Liedholms vingård. Avnjöts i halvlek med gott tilltugg

Det goda vinet från Nisse Liedholms vingård. Avnjöts i halvlek med gott tilltugg

Ja vart är detta underbara spel på väg.  Det är ju så otroligt mycket pengar med i spelet och det gör att man tummar på idrottens själ. Att spela sportsligt.  Fotboll är ju en härlig sport som kan utövas av många.  Det räcker med en liten, något så när, platt fläck och en runt föremål så börjar leken.  Jag hörde berättas om kvinnor i Afrika som mest satt still.  Dom fick ett utrymme och en boll och så började spelet.  Kvinnorna hade vansinnigt roligt, hälsan förbättrades betydligt mm.

I halvlek bjöds på det på vin från Nisse Liedholms egen vingård och lite tilltugg. Vingården  har numera övertagits av sonen.  Vi kunde konstatera att det var gott.

Vad som här har refererats är endast en liten del av allt vad vi fick höra av Skötten.  Många av oss hade också egna små möten och minnen som vi andra fick ta del av.

En härlig kväll där vi tackar idésprutan Anne-Marie för ämnet till föredraget. Ja Italien består inte bara av måleri,  musik, mat,  litteratur och natur.   Och stort tack till Skötten som lagt ner mycket  jobb samt velat förmedla sina kunskaper till oss. Nu ser vi fram emot vårutflykten den 22 maj till Husby kyrka med italiensk musik och gamla vackra kyrkliga textilier

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.